Asociația Pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură Și Antreprenoriat (Iba), în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociația Pentru Inovație În Educația Adulților, implementează proiectul cu titlul – PRO FORMARE – Profesionalizare prin formare! –cod proiect:317579. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, cod apel PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7.
Proiectul are o durată de implementare de 35 de luni, cu o valoare totală de 4.959.149,78. lei.
Obiectivul general al proiectului este să promoveze învățarea continuă, în contextul schimbărilor anticipate ale pieței muncii, prin actualizarea competențelor și recalificare pentru angajații din Regiunea Centru în baza activităților complementare de informare, consiliere și formare profesională. Proiectul contribuie la atingerea obiectivului specific al programului și apelului prin abordarea integrată a nevoilor de învățare și de recalificare pentru angajații din Regiunea Centru.
Principalele elemente promovate în cadrul proiectului sunt:
- Creșterea competitivității regionale: prin actualizarea și îmbunătățirea competențelor a 602 angajați din Regiunea Centru. O forță de muncă bine pregătită și adaptată la cerințele actuale și viitoare ale economiei poate atrage investiții și stimula dezvoltarea economică regională.
- Reducerea discrepanțelor pe piața muncii: prin abordarea deficitului de competențe și alinierea pregătirii profesionale la nevoile pieței muncii prin organizarea a 10 cursuri de formare profesională.
- Creșterea nivelului de ocupare în domenii cheie: prin facilitarea recalificării și actualizării competențelor în domenii cu cerere crescută, precum managementul proceselor, managementul de brand, protecția datelor, relații publice, managementul deșeurilor, securitate cibernetică, mecanică auto etc.
- Facilitarea tranzițiilor și promovarea mobilității profesionale: proiectul sprijină evoluția carierelor a 602 participanți pe termen lung, prin integrarea măsurilor care facilitează tranzițiile profesionale și mobilitatea pe piața muncii.
- Dezvoltarea sustenabilă prin creșterea nivelului de competențe digitale: proiectul pune un accent deosebit pe îmbunătățirea competențelor digitale, esențiale într-o economie modernă.
- Îmbunătățirea calității vieții: prin oferirea de programe integrate de informare, consiliere și formare profesională continuă, care contribuie la dezvoltarea personală șiprofesională a participanților.
Grupul țintă al proiectului va fi format din: 602 angajați cu contract individual de muncă (normă întreagă/timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, care provin din întreprinderi publice și private; au împlinit 18 ani; au vârsta sub 65 de ani. Pentru a fi eligibile, persoanele din grupul țintă trebuie să aibă domiciliul/reședința în Regiunea Centru.
Proiectul promovează învățarea pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale.